Wat is een gatenzaag

Wat is een gatenzaag?

Wat is een gatenzaag? Veel mensen vragen zich af waarvoor je een gatenzaag gebruikt. Bovendien noemen veel mensen een gatenzaag ook wel een gatzaag, maar dat zijn wel dezelfde gereedschappen. Gatenzagen gebruik je als je een groot rond gat moet boren. Deze gaten zien er dan ook uit als een cirkel.

Een voorbeeld hiervan zijn de gaten die worden gemaakt om daar spots of inbouwdozen in te plaatsen. Voor het zagen met een gatenzaag heb je een boormachine met een geschikte houder nodig. Op deze houder kun je eenvoudig de gatenzaag monteren.

Er zijn gatenzagen verkrijgbaar in verschillende materialen en die kun je dan ook gebruiken voor verschillende materialen zoals:

  • Hout
  • Metaal
  • Steen
  • Tegels
  • Kunststof

Wat is het voordeel van een gatenzaag

Het voordeel voor het maken van gaten met gatenzagen ten opzichte van boormachines is dat je met een boormachine een gat boort met een maximum grootte terwijl je met een gatenzaag een ronde schijf uit het materiaal zaagt. Door een gatenzaag te gebruiken boor je dus geen gat, maar je zaagt er een mooi groot rond gat uit.

Het boren van een gat gaat sneller waardoor het materiaal niet verspaant en je kunt bovendien veel grotere gaten maken. Natuurlijk moet je voor de verschillende materialen ook verschillende gatenzagen gebruiken. Wanneer je niet de juiste gatenzagen gebruikt bestaat de mogelijkheid dat de zagen kapot gaan.

Wat is een gatenzaag?

Welke gatenzagen zijn geschikt voor het boren van gaten

Welke gatenzaag geschikt is wordt bepaald door het materiaal waarin je het gat moet (zagen) boren:

  • Zacht hout, meubelplaat, hardhout
  • MDF, triplex, spaanplaat, constructie hout
  • Laminaat, multiplex platen
  • Gipsplaten, keukenblad

TCT gatzagen zijn geschikt om te boren in de meeste soorten hout, gips, zachte steensoorten en wandtegels. Omdat een TCT gatzaag hardmetalen tanden heeft blijven deze langer scherp. Ze mogen dat wat duurder in aanschaf zijn, maar ze hebben wel een veel langere levensduur.

Bi-metaal gatenzagen zijn ook geschikt voor het boren van een gat plaatstaal, hout, gips en PVC. Zorg er wel voor dat je bij het zagen met een bi-metaal gatzaag gebruik maakt van goede boorolie want dit verlengt de levensduur van je gatzaag aanzienlijk.

Vergelijkbare berichten